jueves, 11 de enero de 2018

Fem Robòtica a l'Educació Infantil!




Utilitzar la Robòtica com un sistema d'aprenentatge on s'utilitzen els robots amb la fi de potenciar el desenvolupament d'habilitats i competències, personalment, no ho veia com a eina metodològica fins que em van explicar la xerrada d'un alumne de 4t.

Em van explicar les eines que aquest noi havia presentat; el Bee-Bot i el Makey-Makey, i la seva funcionalitat. Quan vaig arribar a casa vaig buscar informació d'aquestes eines metodològiques i em vaig adonar que a moltes escoles, especialment el Bee-Bot, l'utilitzaven com a un recurs més i fins i tot, em vaig sorprendre quan vaig llegir "L'Escola Sant Gervasi Cooperativa ha apostat per implantar la Robòtica al seu Projecte Educatiu de Centre" a la pàgina web http://educaciodema.cat/qui-es-qui/experiencia/la-robotica-lescola  de l'autora Ana Padilla Sánchez. 

El fet de veure que algunes escoles ja ho implementaven fins i tot al seu PEC encara em va encuriosir més. Per consegüent vaig cercar més informació sobre aquesta proposta educativa i quins eren els beneficis que aportaven als infants. Vaig adonar-me'n, mitjançant alguns vídeos i comentaris de diferents professors/es, que potencïa el llenguatge direccional, girs, lateralitat i altres conceptes espacials bàsics. A més a més, en potencïa d'altres, n'estic segura.  
Resultado de imagen de makey make

Així doncs, me n'he adonat que la robòtica és un ús pedagògic més. A més a més, un dels grans avantatges és que possibilita  l'aprenentatge significatiu basat amb el joc!

Resultado de imagen de bee-bots educación


miércoles, 10 de enero de 2018

CALAMEO


Què és Calameo?

És una eina on podem allotjar diversos tipus de documents proporcionant una visualització moderna de llibre digital que compta amb un zoom interactiu molt dinàmic. A més a més, permet pujar documents amb format de PDF, DOC, PPT i arxius d'OpenOffice i també crear textos en línia.

Algunes utilitats didàctiques són:
  •    Compartir documents perquè els alumnes els utilitzin com a consulta: apunts, exercicis, comentaris de text, explicacions d'activitats, etc.
  •       Compartir treballs dels alumnes, publicar revistes educatives, allotjar calendaris d'activitats de classe, publicar escrits, contes, avisos, etc.
  •       Crear textos en línia sobre apunts de classe, activitats, tasques, instruccions per a treballs, etc. per tenir-les en la xarxa automàticament.


Per concloure crec que el seu ús és molt senzill, ja que les publicacions es publiquen a la xarxa a través d'una URL i es poden activar perquè siguin descarregades pels nostres alumnes.

Aquí us adjunto un CALAMEO!





VOKY



     
Què és el Voky?
És una eina interessant per aprendre a l'aula; per exemple, els idiomes.
Es tracta d'un personatge que es mou i parla el text que li introduïm. Fa servir la tecnologia text-to-speech (passar de text a veu), ens pot ser de gran utilitat per ajudar als nostres alumnes a la reflexió del seu propi text i ens pot ajudar també amb la pronunciació d'una forma lúdica.


Com creem un Voky?

1r: Triem un personatge i un fons. Podiem triar el personatge, canviar-li la roba, el color de la pell, dels ulls, la forma dels cabells ...

Resultado de imagen de CREACIÓN VOKI
2n: Introduïm un missatge, que pot ser un text que escrivim en el camp de text que se'ns proporciona o bé ho pots gravar amb la teva pròpia veu, o utilitzar una gravació que tingueu al vostre ordinador.





Com ho apliquem a l’aula?

Es poden crear "vokis", per després inserir-los en la pàgina de classe, o enviar-los per correu, de forma personalitzada (d'aquesta manera, introduïm també un factor comunicatiu molt important). Encara que MAI hem d'oblidar que el text verbal produït és d'una MÀQUINA, alguns idiomes tenen una pronunciació bastant real, i podem jugar amb ella (especialment, per a l'ensenyament d'idiomes).

Alguns exemples d'activitats podrien ser:

  • Crear missatges de felicitació ( Nadal, aniversaris, etc.)
  • Crear una presentació personal (qui sóc, quants anys tinc, on viu, què m'agrada fer, etc)
  • Generar un debat (cadascun expressa una opinió respecte a un tema)
  • Crear un resum parlat amb les conclusions d'un tema.
  • Ajuda per aprendre a pronunciar paraules que ens resulten difícils

    A continuació, us adjunto un vídeo on podeu veure la creació d'un avatar. 

QR


Què són els codis QR?

Els codis QR consisteixen en un sistema que emmagatzema qualsevol tipus d'informació en una mena de codi de barres d'última generació. Si mirem al nostre voltant, els trobarem en molts objectes i llocs.

Perquè els podem utilitzar dintre de l’aula?
    Resultado de imagen de QR
  • Senzills de generar i llegir
  • Presenten certa motivació envers l’alumnat
  • Aplicables a moltíssimes de les nostres tasques diàries
  • Augmenten el nivell d'aprenentatge significatiu a l'aula
  • Faciliten l'atenció a la diversitat
  • Prepara als nostres alumnes per al seu futur


Quines activitats podem dur a terme amb els codis QR?
  • Jocs i gimcanes a través de la lectura de codis QR
  • Creació d'un CV
  • Incorporar codis QR en mapes, apunts, treballs,...
  • Afegir un codi QR en un cartell o pòster perquè veure la informació
  • Afegir codis QR en llocs per fer una visita guiada
  • Oferir codis QR per informar els pares sobre els professors, l'escola, ...
  • ...


CONCLUSIÓ
Així doncs un cop explicat el què són els codis QR podem veure que la seva utilitat i aplicació dintre de l’aula és immensa, ja que les activitats seran tant amplies com sigui la creativitat del docent. Personalment, un dels lectors QR que té millor funcionament és I-Nigma i el programa per generar és UNITAG.





NINUS


Què és el Ninus?

Resultado de imagen de NINUS CLASSEEl Ninus és una eina didàctica que projecta a terra diferents activitats que poden ser escoltades o bé, imitades per l’alumnat. Per tant es tracta d’un aparell que és capaç de reconèixer la mà de l’usuari i transmet aquest moviment a la pantalla. 
Disposa d’una sèrie d’activitats educatives que a la vegada s’allunyen de l’ensenyament amb llibres de text i apropen a l’alumnat a un ensenyament innovador. La diferència entre aquests dos ensenyament és que l’infant passa a ser el protagonista i es deixa en un segon pla el paper del docent que fins ara teníem. La funció del docent serà, únicament, guiar a l’infant i observar el seu procés. 


Quants projectes inclou?
Resultado de imagen de NINUS CLASSE
Inclou 6 projectes amb un total de 60 activitats que estan organitzades en els següents cursos: 


  • P3 (l'hort i el circ)
  • P4 (els oficis i els mitjans de transport)
  • P5 (la granja i l'univers).


CONCLUSIÓ

Un cop explicat què és el Ninus i les activitats que disposa crec que és una eina didàctica innovadora que potencia moltes àrees als infants, especialment la cognitiva. Aquesta eina ajuda a fer les classes més dinàmiques i participatives, sempre partint del joc com a eina d’aprenentatge.


Així doncs com a futurs docents crec que és una eina motivadora i potencia la cooperació entre l’alumnat. Per la qual cosa és una eina adequada per a les classes de psicomotricitat on podem registrar el procés de cada infant, atreure el nivell d’atenció i augmentar la participació.  

A continuació, teniu un vídeo per poder veure una classe amb el NINUS!

JCLIC


Què és el JClic?
Aquesta aplicació didàctica permet la creació, la realització i l’avaluació d’activitats educatives multimèdia i interactives desenvolupat en la plataforma de Java. Treballen aspectes procedimentals de les diverses àrees del currículum tant des de l’educació infantil fins a la secundària.
Resultado de imagen de JCLIC 


Alguns dels seus objectius són…
  • Ampliar l’àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i docents de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com les activitats creades.
  • Crear un entorn de creació d’activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d’usuari.

 Els tipus d’activitats que ofereix el JClic són:         
                                             
·         Trencaclosques
  •      Serveix per ordenar els elements d’un conjunt d’informació que ha estat barrejat
  •      La informació potser textual, gràfica o sonora.
·         Associacions

  •     Serveix per descobrir les relacions entre els elements de dos conjunts diferents d’informació
  •      La informació a relacionar pot presentar-se com a text, gràfics, sons, animacions, vídeos, etc. o qualsevol altre tipus multimèdia.
Imagen relacionada·         Sopes de lletres

  •     Cal trobar les paraules amagades en un embolic de lletres, escrites en qualsevol direcció.
  •      La informació potser textual, gràfica o sonora.
         Mots encreuats
  •     Són com els que podem trobar en diaris i revistes, però amb l’avantatge que les definicions de les paraules que es creuen a cada casella es presenten immediatament en prémer damunt.
  •      Les definicions acostumen a ser textuals, però també poden ser musicals o sonores. 
       Activitats de text
  •      Són exercicis consistents a corregir, completar, ordenar o identificar determinats elements d’un text.
  •    Hi ha diverses modalitats: resposta escrita als elements, omplir forats, completar text, identificar lletres o paraules i ordenar paraules o paràgrafs.



JING


Què és el Jing?

Resultado de imagen de jing.comAquest recurs didàctic és una aplicació gratuïta que permet fer vídeos de programa d’aprenentatge i captures de pantalla d’una manera fàcil i ràpida. Aquestes captures s’emmagatzemen amb Flash o bé, compartint-los a la xarxa d’una manera molt senzilla.




Com comencem?

Per començar veurem la icona del sol, a l’aparell electrònic, a la part superior de la pantalla.  Es posa el punter del ratolí a sobre i tot seguit, el Jing pregunta què vols fer:
  • Capturar
  • Historial (vegeu tot el que has fet)
  • Canviar les opcions


La primera opció, la captura, es duu a terme a partir de l’àrea que se selecciona, sortiran dues línies: una vertical i l’altra horitzontal on es determinarà el que es grava o captura. Aquestes imatges es poden editar amb text, fletxes i marcs.


CONCLUSIÓ

Ja finalitzada l’explicació de què és el Jing crec que és una bona educativa perquè té molts potencials en l’àmbit educatiu, però manca en alguns punts.
Per un costat crec que és una bona eina educativa, especialment per al professorat, ja que es pot capturar imatges i vídeos al mateix moment, també hi ha la possibilitat de compartir a Internet i a més és una eina lleugera, ràpida i fàcil d’utilitzar.
Per l’altre hi ha poques opcions de configuració i solament hi ha dos formats per emmagatzemar per exemple, els vídeos. 
Així doncs si hi ha la necessitat de capturar imatges o bé, fer un vídeo tutorial és una eina ben fàcil i ràpida per utilitzar-la.

Aquí teniu una breu explicació de com utilitzar-lo!